<body>
bonjour ~

Welcome to the sixteen world! I was once told that the sixteen are the best years to make an account of precious memories of life, dreams and love–doing so in the most vibrant manner possible.

: nabila ramly, 05 september, malaysian .
+ follow | Email | facebook | twitter |

Friends:

chitchat:



recent update :
AKU SAYANG BANGET SAMA KAMU
written on Ahad, 23 Mac 2014 @ 12:28 PG ✈

 
 
hai dan salam sejahtera semua pembaca yang setia .
sedih tidak dapat terkata , kerana kawan sekelas telah kembali ke rahmatullah pada hari khamis (21/03/14)  . . Mungkin ALLAH lebih sayang pada arwah   . Setiap kali masa ICT kami bersama , ke tandas bersama , skodeng twitter budak hot bersama , lari dari cikgu disiplin pun bersama,buat blog untuk dia , semua nya nak warna purple katanya ,"tittle blog buat MEKYUNI dehh" . .YA ALLAH , betapa rindu nya aku padanya . .semoga arwah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman . Yang pergi biarkanlah ia pergi. Jadikan iktibar untuk semua. Yang hidup perlu teruskan hidup. Perbaiki diri ke arah kebaikan. Simpan semua kenangan sebagai memori indah bersama. .

"kalau ingat katkuh dengar lagu nih SOUQY-AKU SAYANG BANGET SAMA KAMU "

Dengarkan aku wahai sayangku,
dengarlah isi hatiku,
hanya kamu semangat hidupku,
hanya kamu ,

satu pintaku pada dirimu,
tempatkanlah indah namaku dihatimu
sebagai kekasihmu 
yang tak pernah sirna ,

Tak ada sungguh tak ada seseorang yang bisa menggantikanmu. . . .
Sampai kapanpun tak ada. . . 
 
Kaulah yang terakhir bagiku
engkaulah hidup dan matiku
jiwa dan ragaku untukmu
aku sangat menyayangimu

izinkan aku memelukmu
aku takut kehilanganmu
tak bisa hidupku tanpamu
karna kaulah terang dalam gelapku  

AL-FATIHAH KEPADA NUR FATIN AYUNI BINTI AZMI

0 comment[s] | back to top



HIGHLAND TOWER FULL MOVIE 2013
written on Ahad, 24 November 2013 @ 6:39 PTG ✈


 
hye readers , lame tak update blog ni. Hari ini aku nak kongsi sikit pasal movie HIGHLAND TOWER nih .Wah seram gila rakaman nih , tengok malam-malam pulak tuh , Da tengok ke belum highland tower nih ? 
mr/mrs google
Kalau korang nak tengok boleh tekan link nih , HIGHLAND TOWER FULL MOVIE
That's all from me , hehe .. saya masih belum ada idea untuk buat post panjang=panjang.
OKAY ! byebye 
selamat menonton ! 

0 comment[s] | back to top



#AKU ADA DATE DENGAN PMR#
written on Khamis, 26 September 2013 @ 11:10 PTG ✈

 


SALAM JUMAAT ..
 
 

0 comment[s] | back to top



tip belajar dengan berkesan ..
written on Khamis, 25 April 2013 @ 7:10 PG ✈



assalamualaikum and selamat sejahtera kepada pembaca-ii yang disayangi sekalian ..
ape khabar ? sihat ..kalau tak sihat tu bolehlah pegi makan ubat banyak-ii eh ..
hummm ..dah lame jugak kan ain tak update blog nih ..
almaklumlah .. kite nih budak calon PMR ..sebok kot ..
sibok lah sangat kan ..kan..hari-ii main facebook entah chat dengan sape pom tak tahu ..


tu dia kat atas gambar yang dicuri ...
kene lah usaha kuat-kuat kan kalau nak dapatkan fying result kan..kan..
hmm..mungkin bace smpai tak tido atau study dalam facebook jer ..
ookelah ain nak kongsi sikit pasal tips belajar yang berkesan...


  •  Menggunakan kedua-dua belah otak kanan dan kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
    •  Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:

      -Kita ingat 10% apa yang dibaca         
      - Kita ingat 20% apa yang didengar
      - Kita ingat 50% apa yang didengar dan dilihat 
      - Kita ingat 70% apa yang dicakapkan   
      - Kita ingat 90% setelah dipraktikkan
    •   Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-Quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.  

      • Mengulang kaji secepat mungkin. Ulangkaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).  Ulangkaji sekerap  mungkin.
      •  Manfaatkan kemahiran mengingat:

        - Tampal nota-nota penting di dinding - Gunakan kaedah akronim
        - Tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
        - Reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
         
        •  Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham 
        •   Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya. Tampal maklumat yang rumit di tempat yang biasa dilihat.
        •   Cekap mengatur jadual belajar: Mempunyai jadual belajar, Patuh kepada jadual, Buat jadual yang boleh diikuti
        •  Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh dan malas. 
          • Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih atau mengantuk.
        •   Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas Berjaya belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan atau sesuatu yang menghiburkan hati.
        •  Buat Persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru. Untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
        •   Berbuat baik kepada guru. Sentiasa menghormati dan menyayangi guru.
         Baca doa tanda kesyukuran selepas belajar   
         
        hummm..tulah tip yang berkesan ntuk cemerlang ..tip-tip itu ain petik dari kata-kata Dr.fadzhilah kamsah ...
        okelah korang ain share tip nih pandai-pandai lah korang guna..
        okelah masa telah mencemburui kita ..
        hmm ...nampaknya setakat nyh jelah ...
        assalamualaikum....
        dan salam 1 malaysia ..
         
         
         
         


0 comment[s] | back to top



Segmen Jom Pilih Hadiah.
written on Isnin, 25 Mac 2013 @ 8:15 PTG ✈

 
 jom ramai-ii join segmen nyh !!
 
hadiah pilihan 1 :dress
hadiah pilihan 2 :top up

4 comment[s] | back to top



"Segmen Kenali Saya Purple Sweetyzhanieyz83"
written on Rabu, 6 Mac 2013 @ 2:45 PG ✈


3 comment[s] | back to top



"SEGMEN : JOM RAMAIKAN KENALAN SAMBIL MENANG TOPUP"
written on @ 2:20 PG ✈

 
                                                     KLIK SINI KALAU NAK JOIN.

                                                             HAi ..hai ..
nampak tak gambar kt ats toh ..
Haa ..Aien dah join segmen nih ..
best tau segmen nyh ..
simple jer syarat -syarat nye ..
bila pulak korang nak join ...?
join sekarang belako deh ..
hii....
jom ramai-ramai kita support segmen nyh ..

EXPIRED DATE: 06/03/2013 - 17/03/2013..

3 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Do you know ? Honesty is the best policy in life