<body>
bonjour ~

Welcome to the sixteen world! I was once told that the sixteen are the best years to make an account of precious memories of life, dreams and love–doing so in the most vibrant manner possible.

: nabila ramly, 05 september, malaysian .
+ follow | Email | facebook | twitter |

Friends:

chitchat:



recent update :
tip belajar dengan berkesan ..
written on Khamis, 25 April 2013 @ 7:10 PG ✈



assalamualaikum and selamat sejahtera kepada pembaca-ii yang disayangi sekalian ..
ape khabar ? sihat ..kalau tak sihat tu bolehlah pegi makan ubat banyak-ii eh ..
hummm ..dah lame jugak kan ain tak update blog nih ..
almaklumlah .. kite nih budak calon PMR ..sebok kot ..
sibok lah sangat kan ..kan..hari-ii main facebook entah chat dengan sape pom tak tahu ..


tu dia kat atas gambar yang dicuri ...
kene lah usaha kuat-kuat kan kalau nak dapatkan fying result kan..kan..
hmm..mungkin bace smpai tak tido atau study dalam facebook jer ..
ookelah ain nak kongsi sikit pasal tips belajar yang berkesan...


  •  Menggunakan kedua-dua belah otak kanan dan kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
    •  Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:

      -Kita ingat 10% apa yang dibaca         
      - Kita ingat 20% apa yang didengar
      - Kita ingat 50% apa yang didengar dan dilihat 
      - Kita ingat 70% apa yang dicakapkan   
      - Kita ingat 90% setelah dipraktikkan
    •   Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-Quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.  

      • Mengulang kaji secepat mungkin. Ulangkaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).  Ulangkaji sekerap  mungkin.
      •  Manfaatkan kemahiran mengingat:

        - Tampal nota-nota penting di dinding - Gunakan kaedah akronim
        - Tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
        - Reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
         
        •  Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham 
        •   Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya. Tampal maklumat yang rumit di tempat yang biasa dilihat.
        •   Cekap mengatur jadual belajar: Mempunyai jadual belajar, Patuh kepada jadual, Buat jadual yang boleh diikuti
        •  Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh dan malas. 
          • Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih atau mengantuk.
        •   Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas Berjaya belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan atau sesuatu yang menghiburkan hati.
        •  Buat Persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru. Untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
        •   Berbuat baik kepada guru. Sentiasa menghormati dan menyayangi guru.
         Baca doa tanda kesyukuran selepas belajar   
         
        hummm..tulah tip yang berkesan ntuk cemerlang ..tip-tip itu ain petik dari kata-kata Dr.fadzhilah kamsah ...
        okelah korang ain share tip nih pandai-pandai lah korang guna..
        okelah masa telah mencemburui kita ..
        hmm ...nampaknya setakat nyh jelah ...
        assalamualaikum....
        dan salam 1 malaysia ..
         
         
         
         


0 comment[s] | back to top






© 2012 - Layout created by Afeeqah.
Do you know ? Honesty is the best policy in life